Ata Sporumuz Cirit
Tarihimizin en gözde ata sporlarından biri de cirit sporudur. Yiğitliğin sembolü olarak tanımlanan cirit sporu kültürümüzün bir parçası ve tarihimizin en eski spor dalıdır. Günümüzde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde varlığını sürdüren cirit sporu çok eski tarihlere dayanmasına rağmen günümüzde varlığını halen korumaktadır. At üzerinde oynanan ve 20 kişilik grup arasında gerçekleştirilen cirit sporu özellikle Erzurum, Siirt ve Bayburt ilinin en popüler spor dalları arasında yer almaktadır.
Cirit Sporunun Tarihi
Bir tür savaş oyunu olan cirit sporu ilk olarak 19.yüzyılda Osmanlı Devleti tarafından hizmete sokulmuştur. Ancak tehlikeli yanlarının olması nedeniyle II. Mahmut tarafından yasaklanmıştır. II. Mahmut döneminin sonlarına doğru tekrar faaliyete sokulan cirit sporu Anadolu topraklarında oynanmaya başlanmıştır. Özellikle Erzurum halkının hayatında önemli bir yere sahip olan cirit sporu ile ilgili yaklaşık 10 adet atlı spor kulübü ilde hizmet vermektedir. Tarihten günümüze kadar önemini kaybetmeyen cirit sporu oldukça eğlenceli ve tehlikeli bir spor dalıdır. Oyuncularının ve izleyicilerinin kazalar geçirmesine neden olan cirit sporu genelde tecrübeli oyuncular tarafından oynanmaktadır. Çubuklar ile oynanan bu tehlikeli spor dalında bazı zamanlar gerek oyuncular gerekse de izleyiciler ölümle burun buruna gelmektedir.
Cirit Sporunun Tehlikeli Olmasının Nedenleri
- Kalın çubuklar eşliğinde oynanmaktadır.
- Rakipler çubukları doğrudan birbirlerinin kafalarına fırlatmakta bu da bazı zamanlar beyin kanamalarına neden olmaktadır.
- Oyun halka açık alanlarda oynanmakta ve dolaysıyla izleyici ile oyuncular içiçedir.
- Oyun alanı etrafı açıktır ve çit veya tel gibi güvenlik barikatları yoktur. Bu da çoğu zaman izleyicileri hayati tehlikelere maruz kalmasına yol açmaktadır.
- Cirit sporunda kullanılan atlar hırçın ve agrasif olurlar bu da hem oyuncu hem de izleyicinin hayatını çoğu zaman tehlikeye sokmaktadır.
Ata sporumuz olan cirit sporu oldukça geniş bir izleyici kitlesine hitap etmektedir. Dolaysıyla tarihten bugünlere kadar varlığını korumayı başarmış ve halkımızın gönlünde taht kurmayı başarmıştır.