Muhafazakar kesimin özellikle günlük yaşamlarında başörtüsü olarak kullandıkları yazmalar farklı yörelerin ve kadınların tasarımları ile kenarlarına yapılan oyalarla süslenmektedir. Yazma oyaları her geçen gün kendini yenilemekte ve oyalar kadınların travesti hayal güçleri ile geçmiş ve günümüzün bir sentezi gibi değişiklik göstermektedir. Anadolu kadının yazma renklerine ve desenlerine göre kenarlarını oyalama teknikleri içerisinde en gözde olan örneklerden biride iğne oyalarıdır.
Zamanla kendini devamlı yenileyen oya örnekleri kadar yazma örnekleri de değişim göstermektedir. Geçmişte sadece yazma kenarlarının tutturulması ve akmaması için yapılan iğne oyaları gün geçtikçe kendini aşarak farklı model ve renklerle bayanların hayal güçlerini de katarak herkesin beğendiği ve tercih ettiği oyalar arasında yerini almıştır.
Özellikle genç kızlarımızın çeyiz hazırlıkları içinde yer alan yazma ve yemeniler iğne oyaları ile süslenerek sergilenmektedir. Günümüzde bu gelenek hala devam etmekte olup bayanlar ev ekonomilerine katkıda bulunmak için iğne oyası işleyerek veya sadece iğne oyası yaparak semt pazarlarında panayırlarda ve çeyiz evlerinde satış yapmaktadırlar.
Genelde çiçek motifleri yemelilerin vazgeçilmez örnekleri arasında yer alır. Motifler cıvıl cıvıl ve rengarenk yapılırken yazma desenleri ve renkleri oyaya ilham vermektedir.
İğne oyaları düz renkli yazmalarda ister yazma renginde ister yazma renginin aksi bir renkte küçük veya büyük oyalar ile süslenebilmektedir.
Yazma kenarlarının akmaması için iğne ile yapılan ve zürafa denen teknik iğne oyasının başlangıcı olup, iğne oyaları bu zürafanın gaziantep travestileri üzerine kurularak yapılmaktadır. Genel olarak iğne oyası dışında bir çok oya tekniği de zürafa üzerine yapılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. Zürafa yemeninin zemin renginde yapılırken üzerine yemenideki desenlere ve renklere göre oyada aynı renklerden ipler kullanılarak bir kaç rengin birleşiminden oluşacak desenler yapılır.
↧
İğne Oyası Modelleri
↧