Hava kirliliği ve hava kirliliğinden oluşan hastalıklar.
Sanayileşme ve nufüs oranının atımı ile gerçekleşen ve özellikle kış mevisimi kendini daha çok hissettiren kötü bir durumdur.
Partiküller, Kükürtlü maddeler, karbonmonoksit, organik maddeler vb. bir çok kimyasal bileşenlerin atmosfere yaymış olduğu zararlardan ötürü insana verdiği zararlar çok ciddidir.
Hava kirliliğinden oluşabilecek hastalıklar ise ;
Farenjit başta olmak üzere astım, amfizem ve kronik bronşit olmak üzere daha bir çok hastalığa sebep açmaktadır.
Hava kirliliğinin açtığı rahatsızlık kişiye ve doğada yaşayan bi çok canlıya zarar vermektedir.
Türkiye’de en temiz hava istatistiklere göre Çankırı ve Tunceli olarak belirlenmiştir. Burada yaşan insanların metropollerde yaşayan insanlara oranla hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklara dahil olmamaları dikkat çekmektedir.
Hava kirliliğinin en çok yaşandığı ülkeler ise ;
Başta Moğolistan olmak üzere Bostvana, Pakistan, Çin ve Mısır’dır. Bu ülkerin nüfus oranları çok yüksek olduğu için hava kirliliği kaçınılmaz bir sondur.
Hava kirliliğinin en az yaşandığı ülkeler ise ;
Tazmanya başta olmak üzere ABD(Hawaii,New Mexico,Montana), Yeni Zelanda ve Antartika’dır. Bu ülkelerin coğrafi konumlarından dolayı ve ülke vatandaşlarının bilinçli davranmasından dolayı hava kirliliği minimum seviyededir.
Hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemler ise ;
Sanayi ve iş merkezlerinin olabildiğince merkezi yaşam alanlarının dışında olması gerekmektedir.
Konutlarda yakıt yakma tekniklerinin geliştirilmesi ve özellikle sanayi alanlarındaki bacalara, hava filtrelerinin takılması ayrıca yakıt olarak doğal gaz kullanımının yaygınlaştırılması.
Karayolu taşımacılığı yerine demiryolu ve deniz taşımacılığı tercih edilmeidir. Büyük şehirlerde toplu taşıma tercih edilmelidir. Böylece egzoz gazları en aza iner.
Ağaçlandırma ve toplumu bilinçlendirme, sivil toplum örgütleriyle birlikte haraket etmek hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemler arasında yer almaktadir .