Kabakulak hastalığı, kabakulak virüsü ile oluşan, bulaşıcı katakter de viral bir hastalıktır. Yakın zamana kadar dünyanın pek çok yerini tehdit eden bir rahatsızlıktı. Ancak bu hastalığa karşı aşıların geliştirilmesi ve etkiden alınan verimin artması, travesti uygulanabilirliğin de sıklaşmasıyla sonucun olumlu yönde gelişmesinde etkili olmuştur. Bu sayede insanların hastalanma riski de giderek azalmıştır. Bugün bile dünyanın pek çok yerinde hastalığın sayısı yeterince fazladır.
Kabakulak tükürük bezlerinin ağrılı şekilde şişmesiyle oluşan bir hastalıktır. Hastalığın önemsenmemesi durumunda tehlikeli boyutlara ulaşması olasıdır. Çoğunlukla çocuklarda görülen türde bir hastalıktır. Yaş ilerlediğinde hastalığın etkileri de daha farklı bir boyuta ulaşır. Ergenlikte görülen hastalık erkeklerde testisleri etkilediği için kısırlığa sebep olabilir. Tanı konulduktan sonra çocukta ense sertliği, sürekli kusma, uyuma, dalgınlık halleri görülür.
Tedavi için antibiyotik uygulanmaz, istanbul travesti daha çok ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisi olan ilaçlar tavsiye edilir. Bu tip hastalıklarda, hasta bol bol dinlenmeli ve sıvı gıda alımı artmalıdır. Genelde tedavi sürecinde bunlar yeterli gelir ancak hastada bulantı, kusma, dalgınlık gibi belirtiler görülürse derhal bir uzmana başvurmak gerekir. Kabakulak tedavisinde aşı, koruyucu nitelikte bir yöntemdir. Uzmanlar da hastalık esnasında mutlaka aşının yapılmasını önerirler. Bu sayede hasta süreci daha çabuk atlatır. Hastalık için uygulanabilecek doğal tedaviler de mümkündür. Örneğin; yanakların altındaki şişen ve iltihaplanan bölgeye sığırkuyruğu çayına batırılmış bezle kompres yapılabilir. Tespihağacı yaprakları ile zerdealın karıştırılarak hazırlandığı hamur şişen bölgeye uygulanırsa bu yöntem de etkisini hızlı bir şekilde gösterecektir. Aloe yaprakları da şişliklere uygulandığında tedavi edici özelliğe sahip olan bir bitkidir.